Premium

Sök på MNB

Undvik att bli lurad - tips

När du köper något från en medlem är det ovanligt att säljaren accepterar betalningen från dig i efterskott. Detta innebär risker för dig som köpare då du behöver skicka din betalning i förskott. Nedan ger vi dig goda råd om hur du undviker att bli lurad på pengar.

Så här undviker du att bli lurad på pengar

- I stället för att skicka pengar direkt till säljaren rekommenderar vi dig att skicka din betalning med våra krediter i form av en gåva. Du skickar gåvor direkt på säljarens profil. Läs mer om varför detta är säkrare i nästa avsnitt lite längre ner.

- Sköt kommunikationen med säljaren här. Vi förstår att många tycker att det är smidigare att använda externa chatt-appar men vägrar säljaren kommunicera med dig här kan detta vara ett varningstecken. Det blir lättare att bevisa att du har blivit lurad om kommunikationen sköts här inne.

- En annan anledning varför det är bra att inleda konversationen här på sidan är att så fort vi stänger av en individ med illasinnade avsikter kommer ni att få en avisering, både på sidan och på mejl, om att medlemmen ni har kontakt med har visat sig vara en bedragare eller på annat sätt ha illasinnade avsikter. Ni får alltså ett bättre skydd på detta sätt. Har ni inte haft privat kontakt här på sidan får ni alltså inte denna avisering.

- Läs omdömen om säljaren för att bilda dig en uppfattning om andras upplevelser med säljaren. Omdömen hittar du på säljarens profil. Välj hellre medlemmar med positiva omdömen än inga alls. Medlemmar som har fått negativa omdömen tenderar att radera sina profiler och skapar nya medlemskap.

- Innan du har bestämt dig för att genomföra en affär bör du kontrollera att säljaren eller köparens uppgifter inte finns på vår varningslista. Skulle du få träff på din sökning bör du bryta kontakten och avbryta affären.

- Välj hellre en verifierad medlem för då eliminerar du risken att råka ut för en kille som låtsas vara en tjej.

Fördelar med att skicka gåvor i form av krediter

En bedragare kommer inte att vilja ta emot krediter eftersom de vill få sina pengar snabbt och sedan försvinna. När en säljare tar emot krediter får säljaren inte tillgång till pengarna direkt utan denne måste vänta till nästa utbetalningstillfälle. I och med detta finns det gott om tid för oss att identifiera bedragarna och betala tillbaka krediterna till offren om det finns bevis på lurendrejeri.

Att skicka pengar med krediter innebär att varken du eller säljaren avslöjar sin identitet till varandra. En del bedragare använder din identitet för att utföra utpressning.

Köper du minst 30 krediter får du förutom en lägre risk att bli lurad även ett VIP-medlemskap på köpet.